• Angelica Tärnsby

True Crime / Seriemördare: varför är kvinnor mer besatta än män?

Uppdaterad: jun 9Jag har länge funderat på varför vissa av oss blir fascinerade av seriemördare och verkliga mord som sker.


Jag tror att det ofta handlar det om att man ser en person som till ytan lever ett liv likt ens eget. Som har jobb, familj, barn, ett ”vanligt” liv men sedan gör någonting helt gränslöst. Det fascinerar oss. Vi kan till stor del förlika oss med dessa personers historia, men samtidigt skiljer vi oss så otroligt mycket.


Och visste ni att många fler tjejer än killar har true crime som stora intresse. Varför?


Forskning visar att kvinnor överlag är större true crime-fans än män. Superpopulära amerikanska poddenMy Favorite Murder har 80 procent kvinnliga lyssnare och 70 procent av de som recenserar true crime-böcker på Amazon är just kvinnor.För många har true crime blivit ett väldigt viktigt intresse, nästan som en avslappning, en hobby, något man njuter av att konsumera.


Jag personligen älskar true crime, under 8 års tid snart har jag matat mellan 1-3 dokumentärer om dagen 7 dagar i veckan. Många har jag sett flera gånger om. Fallen fascinerar mig, men mest mördaren. Jag älskar tanken på att försöka sätta mig in i deras tankesätt och vad som driver dom till mord och speciellt sättet dom mördar på. Hur kan en person som till ytan se så normal ut med bra jobb, familj, vänner ha en sida dom lyckas hålla dold för omgivningen. Medan frun sover smyger dom ut på natten för att våldta och döda.


Och när det kommer till avslappning så är det precis vad true crime är för mig. Varje natt när jag lägger huvudet på kudden slår jag på en dokumentär som jag vaggas till sömns av. Det har blivit som en snuttefilt, kan inte somna om jag inte får ha mina morddokumentärer på.


Många teorier kring varför kvinnor är helt fast i true crime bygger på kvinnors position i samhället. Att till exempel år av sociala krav på att vara jävligt behagliga och passiva och dessutom möta mäns aggressioner gör att vi lockas till att se manliga förövare bli straffade av rättssystemet. En slags hämndfantasi helt enkelt,


Kvinnor kan också dras till true crime som ett sätt att förbereda oss för verkliga hot. Vi fostras till att ha just ”nycklarna mellan fingrarna och att hårspray kan bli försvarsspray”, och att då lyssna och läsa om brott blir som exponeringsterapi. ”The shadow theory” pekar också på att kvinnor genomsyras av rädslan för sexuella övergrepp vilket gör oss mer rädda i allmänhet: säger Tintin Hodén som är en true crime nörd i en intervju.


Tror ni hennes teori stämmer?

Vill vi se män straffas? Tittar vi på true crime för att lära oss att försvara oss?I mitt fall är det inte så, jag kan inte stödja hennes teori. Jag har aldrig tittat på fall och väntat ivrigt till slutet för att se männen dömas, kalla mig konstigt, men ibland blir jag nästan besviken om ett fall inte hade fler mord att diskutera. Inte för att jag genuint vill att folk ska mördas, utan för att det är mördarens tillväga gång sätt, hur han utför morden, vilket vapen han använder som intresserar mig.


Jag älskar också hur man ifrågasätter sig själv som person, tänker ofta tanken: skulle jag kunna göra något liknande, om svaret är JA varför? Om svaret är NEJ varför? Ni förstår.


Jag fascineras exempelvis mest av mördare som styckar sina offer, har sex med liken, äter köttet från en annan människa och utför den vidrigaste tortyren. Jag är mest intresserad av hur mördaren i fråga tänker när han utför dessa handlingar på sina offer. Själva gripandet är helt ointressant för mig.


Ta Ed Kemper exempel "min favorit". Jag är så enormt fascinerad av honom som person. Till den graden att jag skrivit ett brev som jag ska lägga på posten, och skulle jag få chans att åka och träffa honom i fängelset hade jag sparat mina pengar till en flygbiljett och åkt. Jag är inte rädd för honom, tvärtom vill jag veta mer om honom som person, mannen bakom de hemska handlingarna. Jag tror många som sett intervjuer med honom kan hålla med om att man "vill va hans vän". Jag är nog mer ett fan av hans person än att bara fascineras.


Så nej jag tror inte att alla kvinnor tittar på true crime för att se männen dömas eller lära oss försvar. många av oss fascineras på ett helt annat plan och blir mer eller mindre fan till dessa mördare.


JELLICAS LIFESTYLE
© 2020 by Angelica Tärnsby.