• Angelica Tärnsby

Seriemördare: Grisbonden Robert William Pickton "The butcher"
Robert William Pickton, född 24 oktober 1949, är en grisbonde från Port Coquitlam i British Columbia är en av Kanadas värsta seriemördare som i december 2007 dömdes till livstids fängelse för mord på 6 kvinnor. Pickton och hans bror David ägde en farm i British Columbia en bit öst om Vancouver. Arbetare på farmen beskriver det som ett läskigt och obehagligt ställe, och Robert beskrivs som en tyst och tillbakadragen person som är svår att starta konversationer med.


Efter ett tag började bröderna missköta farmen och startade upp en ideell välgörenhet som de kallade The Piggy Palace Good Times Society. Detta var egentligen ingen välgörenhet utan mer ett fest-ställe där vilda fester med prostituerade ägde rum och kunde attrahera runt 2000 personer vissa kvällar.


23 mars 1997, blev Pickton anklagad för mordförsöket på en sexarbetare, Wendy Lynn Eistetter, som han knivhuggit ett flertal gånger efter en konfrontation på farmen. Wendy lyckades komma undan genom att själv hugga honom. Pickton blev släppt mot borge och anklagelserna släpptes i januari 1998.


Under de kommande 3 åren märkte en av arbetarna på farmen, Bill Hiscox, att kvinnor som besökte* farmen ofta försvann kort efter. Pickton plockade upp prostituerade och tog med till farmen genom att lova dem alkohol och droger.


Fram till 2002 hade under 20 års tid åtminstone 50 kvinnor, prostituerade och missbrukare rapporterats försvunna i Vancouver i Kanada utan att det lett till några ingående polisutredningar. I början av februari 2002 hade en polis beviljats en husrannsakan efter att ha fått in tips om att Pickton hade illegala vapen i sitt hem. Efter att Pickton häktats fick polis ännu en beviljad rannsakan för att söka igenom resten av farmen som en del av BC Missing Women Investigation. Man hittade personliga föremål tillhörande många av de försvunna kvinnorna, man hade inte nog med bevis för att fortsätta hålla Pickton så han blev åtalad för vapenbrott och släpptes senare men under övervakning.


Det tog inte lång tid innan polis hade vad de behövde för att anhålla Pickton för mord. Den 22 februari anhölls och åtalades Robert med två fall av första gradens mord på Sereena Abotsway och Mona Wilson. 2 april, tre mord lades till bland anklagelserna, Jacqueline McDonell, Diane Rock och Heather Bottomley.


Pickton åtalades i januari 2006 för mord på 26 kvinnor. De flesta av dessa var prostituerade från Vancouver. Han hävdade då själv att han var oskyldig. Den 22 januari 2007 inleddes rättegången mot Pickton. Under utredningen erkände han att han tagit livet av 49 kvinnor och att han ville mörda jämna 50.


Att hitta kropparna, eller de som fanns kvar var inte lätt för utredarna. Pickton ska ha handfängslat och förgiftat dom genom att ge en spruta antifreeze, strypt eller skjutit dem, sedan hängt dem på krokar för att blöda ut. Han ska även ha matat dem till sina grisar.

Den Kanadensiska regeringen gick 2004 ut med att Pickton med stor sannolikhet blandat människokött med sin fläskfärs som han sedan sålde till allmänheten, även till poliser. Detta betyder då att många kan ha ätit hans offer och att poliserna som försökte lösa fallen åt personerna de försökte hitta omedvetet.


2007 fälldes Pickton för 26 av morden, 20 första gradens mord och 6 andra gradens mord och dömdes till livstid. Han avtjänar sitt straff i ett maximum security prison i Quebec.


Pickton tros vara den, i antal offer räknat, värste seriemördaren i Kanadas historia.


Se dokumentären här:

JELLICAS LIFESTYLE
© 2020 by Angelica Tärnsby.