• Angelica Tärnsby

Seriemördare: Gerard Schaefer "hittade tänder från minst åtta unga kvinnor och flickor i hans hem"
Gerard John Schaefer Jr. var en amerikansk mördare och misstänkt seriemördare som fängslades år 1973 för mord som han begick medan han var en sheriffs suppleant i Martin County, Florida. Schaefer dömdes för två mord men misstänktes för många andra. Han överklagade ofta mot sin övertygelse, men skröt privat både muntligt och skriftligt för att ha dödat mer än trettio kvinnor och flickor. Bland annat berättar Schaefer i en intervju hur han ska ha imponerat på seriemördaren Ted Bundy.


Gerard Schaefer var den första av tre barn till föräldrarna Gerard och Doris Marie (née Runcie) Schaefer. Han föddes i Wisconsin och växte upp i Atlanta, Georgia, där han gick på Marist Academy tills 1960 när hans familj flyttade till Fort Lauderdale, Florida. Schaefer ska inte ha haft en god relation till sin far under uppväxten.


Under tonåren började han få en besatthet av kvinnors underkläder och började spionerade på en grannflicka med namnet Leigh Hainline, vars mord han misstänks för. Schaefer medgav senare att ha dödat djur under sin uppväxt.


Efter examen från St. Thomas Aquinas High School 1964 gick Schaefer på college vid Florida Atlantic University och gifte sig under den tiden. 1969 blev han lärare vid Plantation High School, men avskedades snart för ”helt olämpligt beteende”, enligt rektorn på skolan. Efter att ha avslagits från prästadömet vände Schaefer sig till brottsbekämpning som karriär och tog examen som patrullist i slutet av 1971 vid 25 års ålder.


Den 21 juli 1972 plockade Schaefer upp två tonårsflickor som liftade medan han patrullerade. Han förde bort flickorna, tog dem till en avlägsen skog och band fast dom vid träd där han hotade att döda dem eller sälja dem till prostitution. Schaefer blev avbruten då han kallades bort på sin polisradio och lämnade flickorna bundna i skogen. Han lovade att han skulle återvända och avsluta det han påbörjat.


De två flickorna som var 17 och 18 år lyckades frigöra sig och åkte till närmaste polisstation, som faktiskt var deras kidnapparens egen station. När Schaefer återvände till skogen och fann att hans offer var borta, ringde han till sin station och hävdade att han hade gjort "något dumt" och förklarade att han hade låtsat kidnappa och hotade att döda två liftare för att skrämma dem att i framtiden undvika en sådan ansvarslös resemetod. Schaefer's chef trodde inte på honom och han beordrade Schaefer till stationen där han blev avskedad och satt i häkte.


Efter att ha ha betalat borgen släpptes Schaefer, och två månader senare, den 27 september 1972, förde han bort, torterade och mördade Susan Place, 17 år och Georgia Jessup 16 år och begravde dem i Oak Hammock Park i Port Saint Lucie, Florida.


I december 1972 ställdes Schaefer inför domstol i förhållande till bortföringarna i juli. På grund av en grövningsförhandling kunde han åberopa sig skyldig till bara en anklagelse övergrepp, vilket han fick ett straff på ett år.


I april 1973, över sex månader efter att de försvann, hittades kvarlevorna av Place och Jessup. Flickorna hade vid något tillfälle varit bundna till ett träd och hade försvunnit medan de vandrade. Dessa likheter med Schaefer behandling av flickorna som hade rymt ledde till att polisen gjorde en husrannsakan av huset som han och hans fru delade ihop med Schaefer mamma.


I Schaefer sovrum fann polisen berättelser som han hade skrivit, texterna innehöll beskrivningar av tortyr, våldtäkt och mord på kvinnor, som han rutinmässigt kallade horor och luder. Polisen ska även ha hittat personliga ägodelar som smycken, dagböcker och i ett fall tänder från minst åtta unga kvinnor och flickor som försvann under de senaste åren. Några av smycken var från Leigh Hainline Bonadies, Schaefer granne sedan de var tonåringar.


Bonadies hade försvunnit 1969 i Fort Lauderdale, efter att ha lämnat en anteckning till sin man som säger att hon var på en kort resa till Miami. Schaefer anklagades aldrig. När Bonadies skalle hittades hade det flera kulahål och upptäcktes på en byggarbetsplats i Palm Beach County i april 1978 och identifierades en månad senare.


Bland artiklarna fanns också en handväska som identifierades som tillhörde Place, hennes mor identifierade senare Schaefer som den man som hon senast såg med sin dotter och Jessup. Schaefer anklagades för morden på Place och Jessup. I oktober 1973 konstaterades han skyldig och fick två livstidsstraff. Myndigheterna uppgav snart att han var kopplad till cirka 30 saknade kvinnor och flickor.


Place och Jessup kanske inte har varit Schaefer sista offer, två 14-åriga flickor med namnet Mary Briscolina och Elsie Farmer försvann medan de vandrade den 23 oktober 1972, bara några veckor efter att Place och Jessup dödades. Deras kroppar återvanns senare och smycken till en av flickorna hittades senare i Schaefer hem.
Schaefer överklagade och hävdade vid ett tillfälle att han målades upp som något han inte är och försökta stämma en verklig brottförfattare, Patrick Kendrick för att han beskrev honom som "en överviktig, degig medelålders man som ropade på offer som var psykologiskt och fysiologiskt svagare än honom" och samtidigt försökte han stämma författarna Sondra London, Colin Wilson och Michael Newton och före detta FBI-agent Robert Ressler för att ha beskrivit Schaefer som en seriemördare.


Till stöd för sitt försvar mot rättegången sammanställde London en utställning med fotokopior på 500 kriminella sidor av hans handskrivna korrespondens, och domaren avfärdade Schaefer klagomål utan vidare. Efter att London tillhandahöll kopior av utställningen på 500 sidor till Newton och Wilson, avslogs också Schaefers stämningar mot dem. Fram till hans död fortsatte Schaefer att hota Sondra London till livet.


Den 3 december 1995 hittades Schaefer knivhuggen i sin cell. Kollegan Vincent Rivera dömdes 1999 för att ha dödat Schaefer. Rivera erkände inte brottet och gav inte heller något motiv, även om han avslöjade mycket relevanta omständigheter i korrespondens som han skickade till Sondra London.


Schaefer syster Sara berättade för reportrar att Schaefer mord var en täckmantel relaterad till hans försök att ha erkänt mordet på Adam Walsh som Ottis Toole erkände sig skyldig till och därefter återkallade. Året före hans bortgång fick Schaefer upprepade gånger mänskligt avfall kastat mot honom och fick sin cell tänd två gånger.


Offer


  • Collette Goodenough (19) and Barbara Wilcox (19) (both disappeared January 8, 1969)

  • Leigh Hainline Bonadies (disappeared September 8, 1969)

  • Carmen Marie Hallock (22) (disappeared December 18, 1969)

  • Peggy Rahn (9) and Wendy Stevenson (8) both disappeared on December 29, 1969. Schaefer sent a letter to his girlfriend in which he confessed to killing them. Peggy and Wendy's bodies have never been found.

  • Debora Sue Lowe (13) (disappeared February 29, 1972). Lowe's family believes Schaefer was involved in her disappearance, and Lowe was known to Schaefer.

  • Mary Briscolina (14) and Elsie Farmer (14) vanished while hitchhiking on October 23, 1972
#gerardschaefer #seriemördare #seriemord #serialkiller #mord #blogg


JELLICAS LIFESTYLE
© 2020 by Angelica Tärnsby.