• Angelica Tärnsby

Min vän pratar med en mördare ur fallet "West Memphis Three" - Morden på 3 unga pojkar.


Så sjukt intressant min bästa vän Josefine Boysen pratar inte bara med en utan två av de tidigare dömda för mordet på 3 unga pojkar i West Memphis vars brått finns som dokumentär att se. Jag ska ge er lite bakgrunds information om brotten dom anklagades för.


GÅ MED I VÅR GRUPP CRIMESQUAD PÅ FACEBOOK

Brottet

Kvällen den 5 maj 1993 anmäldes tre åttaåriga pojkar, Steven Branch, Christopher Byers och Michael Moore saknade. Den första rapporten kom från Byers adoptivfar, John Byers. Pojkarna sågs sista gången tillsammans av en granne som sade att de blivit uppringda av Terry Hobbs, Steven Branch's styvfar. Han förnekade att han sett dem överhuvudtaget den dagen. Polisen påbörjade ett sökarbete morgonen den 6 maj 1993 i utkanten av West Memphis. Runt klockan 13:45 upptäcktes en svart sko i en bäck inne i Robin Hood Hills-skogen. I samband med detta fynd hittades snart liken av de tre mördade pojkarna i vattendraget. Efter rättsmedicinska undersökningar slogs dödsorsaken fast till drunkning samt våld med trubbigt föremål. Pojkarna hittades bakbundna, vänster fotled med vänster handled och höger fotled med höger handled, med fem skosnören som tagits från offrens skor.


Dömda

De tre dömda var mellan 16 och 18 år vid tiden för brottet. Trots att det saknades teknisk bevisning dömdes de tre tonåringarna till livstids fängelse respektive dödsstraff. Flera kända personer såsom Eddie Vedder, Disturbed, Marilyn Manson och Johnny Depp har kämpat för att West Memphis Threes rätt i fallet.


Fjorton år efter morden, år 2007, uppkom nya bevis som pekade åt ett annat håll än de för brottet dömda männen. I augusti 2011 frisläpptes alla tre utan någon rättslig omprövning genom en så kallad 'Alford Plea'.

Varför har hon kontakt med personerna som suttit dömda för morden? Josefine precis som jag är en riktig sucker för crime och har sedan flera år tillbaka fastnat för just den här utredningen. Hon har följt brottet i flera års tid och velat göra sin egna investigation som många andra som är lite utav hobby crime junkies. Och vad är inte bättre och mer intressant än att lyckas få kontakt med en av de dömda och med egna ord få ställa de frågor man undrar och funderar över för att bilda sig en uppfattning och släppa på en del frågetecken eller kanske bli matad med fler.


Jag har en dömd seriemördare som jag verkligen vill skriva till, ställa mina egna frågor och gå lite mer på djupet med än vad som sägs i dokumentärer - Edmund Kemper. Han är en av de få ökända seriemördare som fortfarande lever och sitter instängd på livstid i Carlifornia State prison utan möjlighet till frigivning.


Bild: Edmund Kemper


Brottet

Redan 1964, endast 15 år gammal, dödade Edmund Kemper sina egna farföräldrar. Men det var först under det tidiga 70-talet han skulle komma blomma ut till en fullfjädrad seriemördare. Under perioden maj 1972 – februari 1973 plockade Kemper upp totalt sex liftande unga kvinnliga studenter som alla mördades,våldtogs och styckades. Dessa mord gav honom öknamnet ”The Co-ed Killer”.


I april 1973 slog han ihjäl sin egen mamma och dennes väninna med en hammare, varpå han utförde sexuella handlingar på sin mors avhuggna huvud innan han själv ringde polisen.

Edmund Kemper är en av våra tiders mest intelligenta seriemördare med ett IQ på 145. Och det är just den biten som intresserar mig. Hur kan en så pass intelligent man som människor på riktigt gillade utföra såna hemska brott? Borde inte hans intelligens vetat bättre? I intervjuer med Ed så är han väl medveten om sina handlingar, men pratar om dom med brist på empati "lite som att han läser något ur en tidning". Hans sätt att berätta om sina brott fångar lyssnaren då han är expert på att formulera och sätta rätt ord.


Idag är Ed gammal och man vet aldrig hur länge till han kommer leva bakom de låsta murarna i Carliforna State Prison. Om jag någonsin vill skriva så är det dags att tänka igenom något. Min väns relation och brevväxling med personerna ur fallet hon fastnat på inspirerat och motiverar mig faktiskt att göra något jag länge tänkt på att göra. Nu är frågan, vad i hela fridens namn skriver jag och vad vill jag veta ? Börjar man med att skriva om sig själv och livet i allmänhet eller går man rakt på sak.


Jag tror man måste upprätthålla en relation till en sån här person. Många har nog genom åren varit intresserade och skrivit brev, så varför skulle han svara på mitt och vilja öppna sig för just mig? Det är något jag måste fundera över.


Video: Edmund Kemper Intervju - Spola fram lite så blir det bättre ljud.


Har ni någonsin funderat på att göra en egen utredning och kontakta en dömd mördare eller våldsman för att få svar på era frågor?


JELLICAS LIFESTYLE
© 2020 by Angelica Tärnsby.