• Angelica Tärnsby

Konstanta diskussionen om kroppshets: Kan vi inte bara få älska våra kroppar?

Uppdaterad: jun 9


Nu kommer jag gå emot strömmen igen - Ovanligt va? Men jag är så enormt trött på snacket om kroppshets. Och i detta inlägg ska jag med egna ord förklara varför.


I detta inlägg diskuterar jag inte reklambilder, och hur modebranchen agerar, utan mer hur vi vanliga människor dragis in i denna diskussion kroppshets trots att vi aldrig hetsat någon till att se ut som oss.

Jag antar att jag hamnar i kategorin "normal", jag är inte underviktig och inte överviktig för min längd. Jag älskar min kropp så som den är och har aldrig haft problem att visa upp den såhär på sociala medier. Men tjejer som jag får konstant skit för att vi stolt visar upp våra kroppar. För tydligen hamnar vi i fokus för diskussionen - kroppshets! Så trött på de ordet som konstant används gentemot oss kvinnor som är smala. Jag har aldrig och kommer aldrig hetsa någon för att jag har en kropp.


Kan inte alla bara få se ut som dom vill utan att folk ska lägga sig i och göra en politisk diskussion av våra kroppar smala, normala som stora? Här under är en diskussion ur en tråd på Facebook där TS "trådskaparen" gav tjejer i storleken size 0 - L chansen att publicera bilder och inspirera varandra. Det kan vara allt från kläder dom bär, en bikini som sitter som en schmäck osv. Det gjordes även en tråd för resterande som är i storlek L och uppåt.


Givetvis ska det alltid finnas folk som ska klaga och hela tiden trycka extra på orden psykisk ohälsa, kroppshets, hets, kategorisera m.m.


Varför kan vi som är i dessa storlekar aldrig få prata om det eller inspirera varandra ? Jag har sett trådar skapade för plus size kvinnor som fylls med fantastiska bilder på vackra kvinnor. Men så fort vi som enligt samhället är smala visar upp våra kroppar så ska det klagas på och vi får hela tiden höra att vi bidrar till ett ideal som skapar psykisk ohälsa, bidrar till tjejers självmord och är dåliga förebilder.


Jag har fött två barn på loppet inom 12 månader. Har inte tränat en dag efter mina graviditer. Däremot har jag en ämnesomsättning som gör att jag inte lägger på mig så mycket i vikt. Jag är den sista som tänker på vad jag äter, moffar gärna i mig feta såser, pommes, godis, chips, dricker läsk och rör inte på mig så mycket som jag borde. Ändå har jag den kroppen jag har - är det något jag ska skämmas över eller få skit för att jag har ? Jag har aldrig hetsat kring min kropp och kommer nog aldrig att göra heller.


Men en sak många krigare glömmer är att vi som är mindre till kropparna på automatik inspireras av kvinnor som är oss lika. Och det måste vi få ha utan att det blir något negativt. Samma för kvinnor i större storlekar.


Något som jag anser är det mest negativa när det kommer till våra kroppar idag är att vi lagt så enormt stor vikt att peka ut kvinnors kroppar. Förr pratades det inte om på samma sätt och folk såg helt enkelt ut som dom såg ut. Men idag 2020 så ska vi leta fel i precis allt och göra stora diskussioner av. Jag tror den psykiska ohälsan blir värre av att vi konstant kastar upp dom här diskussionerna i folks ansikten, vi väcker lixom den björn som sover genom att konstant göra en höna av en fjäder. Skulle vi inte lägga så mycket vikt i en smal kropp så kanske fler hade lagt sin energi på andra saker än att dras in i diskussionen varje dag och må dåligt av den. Men vi bjuder in hela samhället till att kritisera smala kvinnor idag, och jag tycker det gått för långt eftersom de drabbar även de smala kvinnorna som inte alls bidrar till kroppshetsen.


Jag förstår inte att vi gjort storlekar till något negativt. Jag är en storlek S-M, inget konstigt med det. Om jag ska handla kläder eller letar klädinspiration på nätet så letar jag automatiskt efter kvinnor med liknande kroppsstorlek som jag själv för att få en realistisk uppfattning om hur kläderna kommer sitta på min kropp. Säger samma sak här, sluta lägg så mycket energi på att måla upp det som ett problem - Vi alla är olika, drar olika storlekar, kan det inte bara få vara så utan att vi plockar fram förstoringsglas och börjar leta efter fel?


// Lite morgontankar från en storlek S-M som tröttnat på att min kropp blivit en bild för något negativt

JELLICAS LIFESTYLE
© 2020 by Angelica Tärnsby.