• Angelica Tärnsby

Intervju med expressen angående Treo beroende "missbruk"Blev kontaktad av en reporter från Expressen angående en artikel hon jobbade med kring tablettmissbruk "värktablett missbruk". Hon hade kommit över ett gammal inlägg jag skrivit på mina gamla blogg angående mitt treo missbruk jag inte är främmande för att diskutera öppet idag. Jag funderade lite och sedan bestämde jag mig för att tacka JA. Så nu har jag haft mitt samtal med henne via telefon och det gick super bra.


Men för att inga missförstånd ska uppstå i någon artikel som jag själv inte har kontroll över så vill jag skriva av mig här på nuvarande bloggen angående mitt missbruk som jag dragits med i hela 18 år.


Allt började när jag var 17 år och livet var allt annat än harmoniskt. Jag kommer från en uppväxt som var kantad av behandlingshem och destruktiva relationer till familj och resterande omgivning. Med det livet kom även en enorm stress som påverkade mig både psykisk och fysiskt. Jag drog runt på en spänningshuvudvärk som aldrig gav sig. Men på den tiden var det inte lika upplyst om problemet med värktabletter som det är idag. Det var fullt naturligt att ta en alvedon, panodil, Ipren eller treo för att lindra all sorts värk. I mitt fall blev värktablett första alternativet innan jag ens tänkte tanken på sömn, mat och vätska. Treon i jämförelse med andra värktabletter hade en uppiggande effekt då den innehåller stora mängder koffein. Så beroendet startade nog som ett koffein beroende. Men istället för att ta en kopp kaffe för att piggna till så blev det ett glas treo.


Åren gick och treon var alltid nära till hands. Inte en dag gick utan att jag drack min treo för att lindra huvudvärk och få energi att orka mig upp ur sängen. De första åren handlade det om 2-3 treo om dagen och det räckte gott och väl för att stå på benen. En treo lyckades hålla borta värken i rekommenderad tid (4-6 tim). Men som vid alla beroenden så ökar man successivt intaget. Idag 18 år senare dricker jag mellan 10-12 treo om dagen. Alla mina försökt att sluta har varit förgäves. Mitt längsta uppehåll var i 1,5 månad, men värken och tröttheten blev bara värre och värre istället för mildare som läkare sagt att den skulle bli. Tillslut har ja gett upp för att kunna ha en normal vardag.


Jag ska inte skriva för mycket utan ni får läsa artikeln framöver och så kan jag skriva ett längre inlägg efter den är publicerad. Men anledningen att jag ställer upp och låter mitt privata problem bli upplyst i en sån stor tidningen som Expressen.se är för att jag hoppas kunna påverka andra så dom inte går samma dåliga väg som jag gjort. Det finns så mycket sätt att lindra värk eller skaffa energi på. Värktabletter är inte alltid svaret för vårat välmående. Träning, bra rutiner, sömn, vätska och en god kost kan lösa de flesta av våra hälsoproblem idag.


Ta hand om din kropp

JELLICAS LIFESTYLE
© 2020 by Angelica Tärnsby.