• Angelica Tärnsby

Helgens hatstorm deluxe: förändring sker inte när utsatta grupper bemöter oförståelse med hat

Uppdaterad: jun 9


Tillbaka efter en fartfylld helg kan jag lova. Men trots skiten på sociala medier så matas jag med tankar och funderingar som i vanlig ordning tar sina uttryck här på bloggen - Vilket jag uppskattar. Alltid kul när debatt"personen" i mig vaknar till liv även om det handlar om mindre roliga ämnen. Well here we go...


VARNING FÖR LÅNGT INLÄGG: orkar du inte läsa igenom hela så råder jag dig att inte ens börja för att missuppfatta poängen med allt.

Har du rå humor, säger du han och hon eftersom du inte är van att använda orden "hen, hin osv." i ditt vokabulä, kan du skämta med människor och skratta åt ett rått skämt utan att ha en dålig baktanke med det? Då är du som jag och många fler och behöver inte känna dig sämre för det.


Människor är olika så enkelt är det. Men betyder olikheter att vi hatar på dom som inte är som oss? Jag tror flera normala människor skulle säga nej. Men så har vi extremister i våra samhällen som krigar för något på så blodigt allvar att dom helt glömmer bort vad ömsesidig respekt är för något. Grundtanken att förmedla ett budskap, förändra normen, ge folk ny information är god, men det kan också bli väldigt fel när den ömsesidiga respekten försvinner i kampen.


Detta har jag märkt av under helgen som gått. Men för att ni ska förstå måste jag förklara lite hur jag är som person.


Jag älskar rå humor, ju mörkare desto bättre. Ta ett exempel på bilden nedan, detta är en meme som jag kan skratta åt om någon skulle lägga upp det i en tråd på Facebook och tänka: oooh den var rå! Betyder det att jag står för att män som Ted Bundy gjort rätt som mördat kvinnor på löpande band? Betyder det att jag inte kan känna medlidande för familjer som förlorat sina när och kära till händerna på dessa psykopatiska mördare? Givetvis inte!


Det är ett rått skämt som faller mig i smaken, men andra inte. Vi är olika helt enkelt. Det betyder inte att vi till grunden är dåliga människor med osunda värderingar.Så om vi tar min första publicering jag gjorde på Facebook under lördagen:

Frågan jag ställde var först och främst av nyfikenhet eftersom jag själv är en kvinna som tycker det är oerhört viktig att raka sig då min uppfattning är att det är renligt och fräscht. Jag uppskattar en rakad kvinnokropp mer än en hårig. Sen ställde jag den på ett skämtsamt sätt och undrade vad de kvinnor som väljer att vara håriga spar sitt hår till. Skulle jag kunna tro att en fråga om kroppshår som ställdes på ett skämtsamt sätt skulle starta hatstormar som sedan pågått i 3 dygn? Absolut inte. Men år 2020 så hatas allt på som är av de äldre tänket, vilket för mig är dömande för de människor som inte hunnit hänga med i alla nya svängar eftersom dom är tusentals. Givetvis var jag beredd på reaktioner av både skratt från dom som förstod min ironi, och kanske lite mothugg av personer som stod för motsatsen.


När jag såg på reaktionerna så var det 80% som skrattade åt skämtet, men i kommentarsfältet var det dom som var missnöjda som öste ur sig sitt hat. Personer ställde mig frågor hur jag tänkte och vid flera tillfällen i tråden skrev jag: Att jag respekterar deras åsikter till 100%, men att jag personligen tycker att en rakad kropp är estetiskt finare. Det är min uppfattning. Jag skrev även att jag inte tycker att det är snyggt att vara orakad med en stringbikini på stranden - för att jag inte tycker det. Betyder de att andra kvinnor måste smeka mitt tycke medhårs? Nej givetvis inte. Alla får se ut som dom vill. Men oavsett hur jag svarade så var drevet bland kommentarerna redan igång och man valde att lägga skyddslappar för sina ögon och haka på varandras hat. För hat föder mer hat det är redan bevisat.


Ska vi behöva vända in och ut på oss själva, förändra vilka vi är, inte få äga vår humor för att smeka resten av världen medhårs? Många använder ordet psykisk ohälsa i dessa sammanhang, att vi som inte följer strömmen 2020 till punkt och pricka skapar psykisk ohälsa. Jag tänker att det ändå måste vara samma åt motsatta hållet - Folk som konstant kritiserar personer som inte tänker och uttrycker sig som dom, där känslan blir att dom måste förändra sig som personer för att bli accepterade av alla utsatta grupper i samhället.


Personlig åsikt: ingen människa ska behöva förändra sig för någon. Om man anser att man är en dålig människa med ruttna värderingar så ligger det på dig att göra en förändring för din egna skull. Du ska exempel inte behöva rösta på ett parti för att andra tycker att dom står för rätt saker, om du föredrar något annat så ska du ha rätten att välja det.Responsen: hatstorm deluxe. Folk gick banas i inlägget, blandade in mina barn och min uppfostran som mamma (vad det nu hade med frågan att göra vet jag inte?). Man menar att jag shamear kvinnor och gud vet vad. Jag känner mig själv bäst och jag tycker alla har rätten att vara som dom är, däremot älskar jag att väcka reaktioner och diskussioner, men hat är aldrig okej. Ingenstans i min fråga står det hat mot någon. Jag kallar inte någon för äcklig, smutsig, ofräsch, dåliga förebilder för sina barn eller mindre kvinnliga för att dom spar håret på sina kroppar. Däremot kan jag nu i efterhand skriva att min egna uppfattning är att det är fräschare med rakade kroppar, men det är min uppfattning och behöver inte smekas medhårs av någon annan. Förtjänar kvinnor som jag hat för det ? Det är min kroppsliga uppfattning. Men ingenstans i mitt inlägg nämnde jag att någon var äcklig, utan enbart att jag personligen tycker det är estetiskt snyggare. Kanske ett ytligt synsätt, men jag tycker ytan är lika viktig som insidan.Här kan ni se bara några av alla kommentarer, vill poängtera att det var över tusen kommentarer när en annan admin valde att ta bort det eftersom det hela gick över styr. I kommentarsfältet dök folk upp som skrev att patriarkatet och dom som lever på de gamla sättet borde kvävas - wow vilken syn på människor. Den kommentaren är bra mycket värre än mitt inlägg i sig. Kan tillägga att samma personer som skriver dessa kommentarer konstant krigar i kommentarsfält för människors lika värde, är inte män involverade där kan jag tänka? Eller folk som blandar in barn och uppfostran pga. att man ifrågasätter kroppshår är för mig ett frågetecken. Är jag en sämre mamma för att jag rakar mig och tycker det är fräschare ?


Någon undra om jag kommer ställa den frågan till min dotter om jag skulle få någon. Jag tänker som så att min dotter säkert kommer att raka sig på automatik då hon ser mig som mamma göra det. Kommer jag trycka på henne att hon måste ? Nej..

Skulle ett problem uppstå där hon blir utpekad eller mobbad pga. hårväxt på vissa kroppsdelar och mår dåligt av det så skulle jag givetvis förklara för min dotter att man faktiskt kan lösa problemet med hårväxt genom att raka bort det. Inte för hon måste eller behöver, men att alternativet finns om det är något hon känner att hon vill bli av med. Jag hade varit sämre mamma om jag tvingat henne att gå runt hårig och mobbad i duschen på gymnastiken varje dag bara för att jag ska kriga mot dagens ideal. Men det är så jag funkar och det står jag för.


Hur som helst...

Efter 3 timmar när detta inlägg legat uppe så publicerade en annan admin i teamet precis samma fråga fast åt motsatta hållet för att se vilka reaktioner det skulle få (ja det var uppgjort för att se skillnaden). Kan säga att det var helt andra reaktioner där man skrattade och skämtade om kroppshåret man rakar av, när man i mitt inlägg kastade hat för jag frågade var man sparade det till. Se här nedan:Dubbelmoral:

Något som gör mig mer förbannad än kommentarerna som kastades mot mig och som under dagarna fortsatt som en hatstorm i andra inlägg (skriver snart om det), är när folk sitter på så sjukt skeva uppfattningar. Varför skulle det vara mer okej att man skämtar om rakade kvinnor men inte om orakade? Vad är skillnaden på våra kroppar över lag? Vissa som jag föredrar en rakad kropp, andra en orakad. Och när det kommer till skämt, vissa kan ta skämt med en nypa salt, andra inte.


Är det opassande att skämta om kroppshår eller inte? Personligen tycker jag inte det är en big deal.. hade någon annan publicerat ett exakt likadant inlägg hade jag inte lagt någon vikt i det. Jag har inte problem att se när något är ett skämt eller ren smutskastning.


För mig är det här mer eller mindre feministiska åsikter, och för mig har det här med feminism tappat hela sin mening. Kvinnor attackerar andra kvinnor som inte smeker varenda punkt i feminism medhårs. Frågar ni mig om jag är feminist så skulle jag säga både JA och NEJ. Jag tycker ingen kvinna ska leva under förtryck som många tyvärr gör runtom i världen. Jag tycker givetvis att vi ska tjäna lika som män och ska kunna gå säkra på gatorna hem på natten utan att någon tar sig rätten att våldföra sig på våra kroppar.


Sen är jag av en annan syn när det kommer till de här med män och kvinnor i andra frågeställningar. Jag älskar att vara kvinna och jag älskar tanken på att leva med en man. Jag anser att det är en stor skillnad mellan oss, men det är inget jag ser ner på, utan tvärtom tycker jag det är charmigt. Jag tycker om tanken på att kvinnan är mer feminin och tar hand om sitt utseende, medan män är lite mer grova. Jag kanske är gammaldags i den frågan, men jag tycker om det. Men det är en diskussion som är så pass stor för att dra här.


Vi fortsätter, hatstormen rullar vidare:

Under gårdagen publicerade jag en tråd i gruppen för oss tjejer som är size 0 - L och Josefine en tråd för dom som är L och uppåt. Som ni ser i inläggets beskrivning skriver jag lägg upp era bilder tjejer, något de flesta både medlemmar eller admins brukar skriva i liknande trådar, Oh wow asså aldrig sett något liknande i hatstorm-väg. Helt plötsligt har jag i skrivandes stundblivit kallad för transfob i över 2 dygn eftersom jag inte skrev med ordet ickebinär. Helt plötsligt är hela gruppen transfobisk och vi stöttar personer som ser ner på den kategorin människor. Ärligt för att jag skrev tjejer?

Dagligen publiceras inlägg i vår grupp samt andra grupper där medlemmar eller admins skriver ordet tjejer. Jag tror sällan att dom skriver det för att trycka ner andra grupper människor, utan för att det är en ren vana. Alla känner inte transpersoner och är inte vana vid alla dessa nya pronomen. Bara för dom använder orden - han, hon, dom och den så betyder det inte att man är transfob eller medvetet trycker ner den gruppen.


Mitt humör släppte helt i den tråden kan jag erkänna - Ja jag bad personen som öppet kallar mig för transfob dra åt helvete och stoppa huvudet i sanden. För jag tycker INGEN människa har rätten att attackera någon sådär och sätta stämplar på folk dom inte känner. Det roliga är att det i tråden publicerades inlägg och prints på live-sändningar av denna person där hin "som jag förstår att hin vill bli kallad" själv skriver tjejer och girls och utesluter ordet ickebinär. Så att starta upp sådan hatstorm gentemot mig för jag skrev tjejer är för mig ofattbart och gör mig på riktigt arg.


Här under är en kommentar "har valt att sudda ut namn och gruppnamn som inte har med saken att göra över huvudtaget, då det är bra grupper som inte förtjänar den skit som skrivs".Jag har varit admin för Girlsquad länge och medlem sedan gruppen startades och under åren som gått har denna grupp varit den grupp som varit hårdast när det kommer till förtryck av olika saker. Vi är kända för att blockera och inaktivera medlemmar som inte sköter sig. Men dagligen får 6 personer i teamet skit kastat på sig, hot, blir kallade för de värsta tänkbara sakerna.. givetvis tappar man tålamodet många gånger. Hela tiden dras admin-kortet mot oss. Allt vi publicerar får hat, medan om vanliga medlemmar publicerar liknande så reagerar ingen. Sen klagar folk på att dom ryker från gruppen med huvudet före.


Exempel: Om du kliver in på H&M börjar skrika att personalen är horor, transfober, börjar riva runt i klädställningarna och försöker förstöra butiken "så som medlemmar massanmäler grupper osv.", tror ni att personalen samt ägaren av butiken kommer stå och titta på och säga: det är okej att du beter sig såhär? Nej dom kommer skicka ut dig med huvudet före från butiken, låta polisen komma och boja dig och säkert göra en anmälan mot dig också.


Men vi som driver en grupp får inte säga ifrån när ni kommer in gratis som medlemmar i vår grupp och börjar skapa kalabalik och kallar oss för saker vi inte är?


Många lutar sig hela tiden tillbaka på våra regler och påpekat att vi går emot reglerna dagligen. Den enda regeln som ALLA verkar hoppa över eller blunda för är: alla påhopp mot admins och mods leder till block. Ändå har vi låtit folk stanna kvar och ösa skit på oss. Kalla oss maktgalna för att vi vid vissa tillfällen blockerar er när ni går på oss, men hur ska vi kunna sköta en grupp och göra roliga saker för alla där inne, när vi 24/7 bara måste kriga mot extremister som drar admin-kortet så fort något inte smeker dom medhårs och börjar kalla oss för nedvärderande saker.


Och som kommentaren här ovan sitter man och kallar alla medlemmar inne i Girlsquad för transfober och att vi backar upp dom värderingarna. Förstår ni nu vart jag vill komma med de här med att stämpla människor som inte gjort något för att förtjäna det? Vem är denna person att säga att våra fantastiska medlemmar är transfober och stödjer sån skit genom att vara medlemmar i gruppen. Det här skapar noll förståelse för problemet ni krigar för, tvärtom gör såna här påståenden folk arga. Och inte för att personen i fråga skulle vara transperson, utan för att du är människa som smutskastar folk på de här sättet.


Vi har tidigare haft admins/moderatorer i gruppen som slängt upp skämt memes och blivit sönderhackade på sociala medier för de. B.la en meme på Greta Tunberg "såna memes som publiceras hej vilt på hela nätet". Men när vår dåvarande admin gjorde de i gruppen så hängdes hon samt alla i teamet ut dom mobbare av små barn överallt på hela Facebook. Förstår ni vad jag menar? Det är skillnad på att lägga upp en meme som ett skämt än att faktiskt på riktigt mobba barn. Jag är själv mamma och fattar att man inte mobbar barn, men jag kan utan problem skratta åt en meme. Hur kan folk inte skilja på detta, jag fattar inte?Nu är det som så att gruppen kommer inte att acceptera detta beteende och från och med idag kommer såna medlemmar att ryka oavsett vilket kön eller pronomen dom tillhör. Tyvärr har dom senast blockerade personerna tillhört den extrema kategorin som jag nämnt i inlägget eftersom dreven handlat om detta, men kan lova att framöver kommer de vara en blandning av alla medlemmar som skapar drev mot enskilda personer. Givetvis kommer bilden av oss i teamet bli "maktgalna" eftersom vi kastar ut medlemmar och sitter kvar själva. Men vi lämnar inte vår egna grupp vi driver, däremot kan vi rensa bort sånt som skapar dålig stämning i gruppen och som konstant gör att vi som jobbar med gruppen tappar vårt tålamod dagligen. Sen om du är kvinna eller ickebinär har inget med saken att göra - beter du dig som skit och skapar hatstormar mot våra medlemmar så har du inget i gruppen att göra.Jag förstår att det är en kamp för många grupper människor, jag förstår att dom dagligen kampas med oförståelsen från resten av samhället. Förändring tar tid, så har det varit i alla tider för många utsatta eller utstötta grupper. Personer som jag som är van att säga han och hon på ren automatik kanske behöver tid och förståelse för att kunna genomföra den förändringen ihop med dom. Men när man blir attackerad av extremister och kallad för kränkande ord och pekar ut oss som homofober, transfober och får med sig andra människor som egentligen inte vet vad dom hatar på , då skapas inte förändring - då skapas klyftor och hat.


Jag tror dock att reaktionerna i det sista inlägget bara var en fortsatt hatstorm från den första publiceringen jag gjorde om kroppshår. Samma personer som deltog med hat i första inlägget, fortsatte hatet i det andra - Med andra ord kallar man detta häxjakt. När en grupp människor jagar en och samma person.


Jag undrar ändå varför dom är med och är stöttande i grupper där hela gruppen heter något med girls, Women, tjej, ladies? Betyder de att alla medlemmar, alla admins och moderatorer på automatik är transfober som är aktiva där? Ska vi inte diskutera och hata på det fenomenet i såna fall och trycka på att alla grupper som innefattar ett eller två kön ska göras om och omformuleras för allas trevnad ?


Är jag transfob för jag bad hin dra åt helvete när hin kallar mig för något förnedrande ? Det är upp till varje person att avgöra. Kanske är jag hård i min motkritik, men helt ärligt tycker jag inte någon person har rätt att sätta såna stämplar på något pga. av att dom helt enkelt bara skriver sina texter eller formulerar sig av ren vana, inte för dom medvetet vill kränka. Om du tycker du anser dig ha rätten att bete dig så mot mig, ja då kommer jag bemöta dig med samma attityd tillbaka.


Vill du och alla andra extremister ha en förändring, så kanske ni också måste skaffa er lite förståelse åt andra hållet, att alla inte står på den rutan ni står på ÄN. Bemöter ni det med hat så kommer ni inte få den förståelsen som ni i grund och botten önskar, utan folk kommer istället att backa och tycka att du som människa beter dig idiotiskt.

Jag skriver inte detta inlägg för jag vill ni ska ha sympati för mig och mina känslor i detta, den som håller med den gör, den som inte håller med gör det inte. Helgens stormar på sociala medier väckte däremot en jävla massa funderingar kring det här fenomenet på sociala medier där grupper av människor som beter sig som extremister ansluter sig till trådar och pekar ut oskyldiga människor som brottslingar för att dom bara är mänskliga och inte sitter på samma information. Vissa av oss har inte en transperson som vän, kanske aldrig känt något och är därför inte bekant med alla pronomen. Jag kan med handen på mitt hjärta säga att jag hade ingen aning om alla dessa olika ord, det är en ren djungel för mig. Jag pratar och skriver som jag alltid gjort på automatik.


Och som jag skrev i början av inlägget - vi är alla olika, vi kan inte pracka på andra människor en massa värderingar, tankar och känslor. Personligen älskar jag olikheter. Vi kan inte dela samma humor, vi kan inte ha samma värderingar eftersom alla har olika förutsättningar och vuxit upp i delar av samhället där värderingar ser annorlunda ut. Kan vi förändra det ? Givetvis till en viss del kanske, men inte med hat och inte genom att utsatta grupper som kämpar för sin rätt tar sig rätten att trycka ner andra. Då har det tappat hela sin mening.


// Ha en fin dag nu

JELLICAS LIFESTYLE
© 2020 by Angelica Tärnsby.