• Angelica Tärnsby

feministiska tonårstjejer som är besatta av seriemördare


Bild: Ett kollage skapat av ett fan på en fansida på nätet.


"Våld är spännande helt enkelt. Om jag skulle ha en mördare som pojkvän skulle jag bli upphetsad."

Den här artikeln publicerades ursprungligen på engelska i maj 2016. Jag tycker den är super spännande och delar den därför till alla er crime fan på svenska.

Josh Surtees finns på Twitter.


På den gamla goda tiden, innan internet och allt det där, kunde man skicka kärleksbrev till fängelset om man hade en grej för seriemördare. Men tiderna förändras. Män får gråta. Man kan titta på folks semesterbilder på sin mobil. Man kan berätta om sin kärlek för seriemördare på sociala medier och gå med i fan pages tillsammans med tusentals andra där man kan diskutera några av historiens mest ökända brottslingar.


När man scrollar igenom en del av dessa konton verkar det som att majoriteten av följarna är unga kvinnor – några så unga som 16 år. Förvirrande nog identifierar sig många av dem som feminister på sina Twitterbios. Jag kunde inte riktigt förstå mig på konceptet – generellt brukar ju inte feminism handla om att avguda män som är kända för att ha mördat kvinnor.


Men jag ville försöka förstå. Vad är det med seriemördare som tilltallar dessa unga kvinnor? Varför är de bekväma med att visa upp sin besatthet på Twitter, den mest offentliga av alla forum, samtidigt som tidigare digitala generationer istället hände på de mörkaste delarna av anonyma forum, där de kunde diskutera hur sexig Fred West var tillsammans med andra anonyma användarbilder?


Det här har försiggått på Tumblr i åratal, men där brukar användares identiteter vara dolda. På Twitter är foton och ibland fullständiga namn tillgängliga för allmänheten att se (jag har dock valt att hemlighålla identiteterna hos de som jag pratade med för den här artikeln).


Låt oss börja med @DailyKillerFact, ett konto från en användare i Kanada med 37 000 följare som har den ökända seriemördaren och våldtäktsmannen Richard Ramirez ansikte som profilbild. Efter att ha scrollat igenom genom kontots flöde hittade jag en tweet där man lagt ut foton från brottsplatserna för offer av "the Hillside Stranglers", två kusiner som mördade tio kvinnor i Los Angeles mellan 1977 och 1978. Kvinnorna på fotona var nakna och hade dumpats på sidan av en väg efter att de våldtagits och mördats.


Efter en kort diskussion med min flickvän som ville anmäla sidan bestämde jag mig för att i stället titta närmare på de som retweetat och gillat fotona. Jag behövde veta vad för typ av person det är som klickar på hjärtikonen under foton på mördade unga kvinnor.


Det visade sig att det i själva verket främst är unga kvinnor som gör det. Många med bios med ord som:


- feminist" tillsammans med saker som "Ted Bundy's no.1 fan" eller "serial killer enthusiast.


Jag bestämde mig för att kontakta några av dem för att höra vad de hade att säga.Den första som svarade mig var en 17-åring som bor i en stad med 1200 invånare ute på vischan i USA. Vissa av hennes vänner vet om att hon är intresserad av seriemördare, men hon sa att de inte känner till att hennes besatthet är sexuell.


- Jag är sexuellt attraherad av personer som har begått våldsamma brott, Jag tror mina favoriter är de som varit nekrofiler. Det finns ett ord för [att bli sexuellt upphetsad av att vara med en partner som är känd för att ha begått brott som våldtäkt eller mord] – hybristofili.


Minns du vad det var som från början gjorde att du blev tänd på mördare?

- Jag tittade på en dokumentär om Jeffrey Dahmer och tyckte han var snygg, även fast han var gay. Det tog mig ett tag innan jag insåg att jag faktiskt gillade honom på grund av att han mördade och åt människor.


Bara för att förtydliga: Du skulle inte vilja att en seriemördare mördade dig och åt upp dig, eller vilja mörda och äta någon?

- Jag vill inte döda någon, men om någon jag kände till skulle börja döda folk skulle jag nog vilja ligga med den personen, oavsett vad hen hade för personlighet."


Men du identifierar dig själv som feminist – är inte män som mördar, våldtar och äter kvinnor lite motsatsen till feminism? Eller är det faktumet att det här är precis en sån sak som du inte borde känna är upphetsande som gör det så tilltalande för dig?


- Jag är en radikal feminist som också råkar vara väldigt attraherad av människor som misshandlar och mördar kvinnor. Oops. Jag tycker faktiskt inte att Dahmer är het längre, jag gillar Bundy och Ramirez mycket mer, haha."


Tycker du att de här Twitterkontona är oansvariga? Kan det vara så att de normaliserar mord, gör folk avtrubbade till det eller till och med influerar dem att begå liknande brott?

- Jag tror att om något normaliserar brott är det film och tv. Kanske konton som @TrueCrimePolls som verkar beundra mördare uppmuntrar folk till det på något sätt, men konton som bara lägger ut fakta gör nog inte det. Jag tror att serier som Hannibal som visar våldsamma brottslingars bra sidor är den riktiga boven här, snarare än folk som bara söker efter information.


Jag gick in på @TrueCrimePolls och tittade igenom innehållet. Det verkade lättsamt, mer ironiskt och hade någon slags vibb som fick det att kännas som att en tonåring med en crush låg bakom kontot. Den hade polls med frågor som: "Skulle du hellre ha [gärningsmannen i massakern i Charleston] Dylann Roofs pottfrilla eller [skolskytten på Chardon High School] T.J. Lanes acne?" och la upp statusar som upplyste en om att det var Adam Lanzas födelsedag, det vill säga gärningsmannen i skjutningen på Sandy Hook.


Tillbaka på @DailyKillerFact flödade "fakta" tillsammans med bilder på mördare. Ovanför ett foto på Henry Lucas, en man som knivhögg sin egen mamma i halsen och därefter begick elva ytterligare mord, stod bildtexten:


"En FBI-agent frågade Henry Lucas varför han hade sex med kvinnorna efter att han mördat dem. Han svarade: 'Jag gillar lugn och ro.'"


Fler unga feminister svarade på mina meddelanden. Dahmer, Ramirez och Bundy kom ofta upp som de mest populära seriemördarna.


- Ramirez är snyggast, sen kommer Bundy och Dahmer är trea," sa en 16-åring från Ohio.

Finns det ett community av fans som du på sociala medier? Och är du bekväm med att människor känner till ditt intresse?


- Jag är ganska öppen med att folk vet om det – jag bryr mig inte. Folk är så trångsynta. Jag har alltid varit intresserad av brottsdokumentärer, men det var inte förrän nyligen som jag blev intresserad av seriemördare, på grund av Richard Ramirez. Det är bara nåt fascinerande med honom."


Varför är det så att så många unga kvinnor verkar vara attraherade av mördare? Skulle någon av dem faktiskt vilja träffa och börja dejta en mördare? Skulle du det?

- Det beror på. Jag tror att kvinnor som gillar seriemördare dras till det farliga. Allt beror på mördarens personlighet om jag skulle kunna tänka mig att dejta en eller inte.


Hatade Ramirez kvinnor? Var det hans motivation för att döda dem?

- Jag tror bara det handlade om att han var blodtörstig. Han älskade att ha sex som var förknippat med våld. Jag tror inte att han hatade kvinnor. I hans intervju när han väntade på att bli avrättad uppgav han att det var inte förrän han började prata med alla sina kvinnliga groupies som han insåg att kvinnors faktiskt har känslor.


En 19-årig sociologistudent från Storbritannien svarade på min fråga om vad det är exakt med seriemördare som är så tilltalande:


- En sak som jag finner väldigt intressant med seriemördare, psykopater och sociopater är hur de avviker från normen och inte bryr sig alls.


Skulle du säga att du har en romantisk attraktion till några av dessa kända seriemördare?


"Ja, lol."


För att de kanske skulle döda dig? Är det därför du gillar dem?

- Inte nödvändigtvis. Våld är spännande helt enkelt. Om jag skulle ha en mördare som pojkvän skulle jag liksom bli upphetsad. Det är lite som rysk roulette – snart skulle det kunna vara min tur att bli mördad. Det gör det lite mer spännande. Konventionella grejer är trista.


Är du okej med att folk vet om det här?

- Jag är faktiskt väldigt öppen med det. Mina vänner vet om det. Jag pratar inte riktigt om det med min familj, dock. De skulle nog inte uppskatta det.


Ser du dig själv som en feminist?

- Jag har lite blandade känslor när det gäller feminism, men ja, jag antar det.


Tillbaka i USA är en 20-årig kvinna mycket mer bestämd i sina åsikter. Hon beskriver sig själv som en intersektionell feminist och säger:


- Min feminism fördömer vad de gjort och vill såklart inte att fler kvinnor ska råka ut för det – eller att vem som helst ska göra det. Jag blir förfärad av deras handlingar men jag är intresserad av att veta varför de gjorde det. Vissa är attraktiva fysiskt sett, absolut. Men jag är mer intresserad av psykologin.Trots att jag fått höra ett antal förklaringar kan jag fortfarande inte riktigt förstå varför någon skulle bli attraherad av en seriemördare, eller varför man skulle vilja prata så öppet om det. Att vara intresserad av att förstå sig på en mördares psyke kan jag fatta. Men att aktivt vilja dejta någon som är känd för att mörda kvinnor känns lite ologiskt.


Med det sagt kanske jag inte är menad att förstå mig på det. Kanske tonårsfeminister-som-är-fan-av-seriemördare-på-Twitter helt enkelt inte är för mig.


#seriemord #seriemordblogg #blogg #tedbundy #jeffreydahmer #seriemördare #serialkillerblog #serialkiller #mord #feminister #twitter #murder #usa #massmördare

JELLICAS LIFESTYLE
© 2020 by Angelica Tärnsby.