• Angelica Tärnsby

10 fakta du "kanske" inte visste om seriemördare

Uppdaterad: jun 9Seriemördare kallas en person som mördat minst tre personer, och vars motivation till största del är baserad på psykologisk tillfredsställelse.


En hypotes är att alla seriemördare lider av antisocial personlighetsstörning, det vill säga psykopati/sociopati. De är vanligtvis inte psykotiska och uppfattas generellt sett av andra som ganska normala och till och med som charmiga. Morden innefattar vanligtvis sexuella element och begås ofta efter ett speciellt mönster, och offren har ofta någonting gemensamt, som exempelvis yrke, etnicitet, hårfärg eller kön.


Men detta är bara det som är vanligast, och självklart finns det seriemördare som helt skiljer sig från mängden. Här är tio fakta om seriemördare som du kanske inte kände till sedan tidigare så länge du inte är ett true crime fan som jag och vet inprincip allt!


1. Seriemördare brukar ofta ha ett missbruk som gemensam nämnare…

Enligt den amerikanska underrättelsetjänsten FBI har mer än 70% av alla dömda seriemördare haft problem relaterade till missbruk. Majoriteten av de som led av ett missbruk kom i kontakt med det redan under sin ungdom. En stor procent av de dömda seriemördarna som genomgick FBI:s studier visade sig även ha blivit sexuellt utnyttjade som barn eller unga tonåringar – oftast inom släkten.


2. Världens mest fruktade mördare hade över 250 mord på sitt samvete…

Doktor Harold Shipman anses vara den mest fruktsamma seriemördaren i modern historia, med över 250 mord på sitt samvete. Han var en brittisk läkare som mördade sina patienter på sjukhuset där han arbetade. Efter att han hade åkt fast fick han öknamnet ”Doktor Död”.3. Begreppet blev inte riktigt känt förrän i slutet på 1800-talet…


Begreppet ”seriemördare” fick sin slagkraft i slutet av 1800-talet. Dels då en fransk seriemördare som var verksam under 1870-talet. Eusebius Pieydagnelle var sexuellt besatt av blod. Han erkände morden på sex människor.


År 1898 i Frankrike avrättades en annan seriemördare vid namn Joseph Vacher efter att han erkänt hur han mördat och lemlästat elva kvinnor och barn, medan den amerikanske seriemördaren H.H Holmes hängdes i Philadelphia år 1896 efter att ha erkänt morden på 27 människor, vilket fick stor uppmärksamhet i hela världen.
4. De flesta mördarna börjar med att tortera djur…


Nästan alla seriemördare erkänner att de började sin resa som seriemördare genom att agera ut sina fantasier på små djur innan de sedan övergick till människor, och att deras djurtortyr dessutom tillgav dem en stor tillfredsställelse. Med tanke på att de flesta seriemördare är från dysfunktionella familjer, kan ett sådant patologisk och onormalt beteende lätt ignoreras av samhället och föräldrarna.


Jeffrey Dahmers far till exempel hade ingen aning om att hans son utförde djurdissektioner innan han senare gav sig på människor. Det hörde inte till ovanligheten att Dahmer avlägsnade huvuden från grodor, katter och hundar och satte dem därefter på pelare.


5. Åter om Jeffrey Dahmer…


Medan många seriemördare var utnyttjade eller slagna som barn finns det så klart undantag. Jeffrey Dahmer hade en till synes normal uppväxt, men blev trots detta en av de mest fruktansvärda sexmördaren i populärkulturen.


Tack vare hans beteende i form av mord, nekrofili och kannibalism – trots en till synes normal uppväxt – har han fått stor uppmärksamhet av psykologer världen över. Hans far skrev en bok, ”A Father’s Story” där han söker efter förklaringar till sin sons märkliga och avvikande beteende.6. Att utvecklas till en sociopat kan bero på arvsmassan…


En studie som fokuserade på en grupp av sociopater som hade adopterats som barn visade att de biologiska släktingar till sociopater var fyra till fem gånger större risk att vara sociopat än en vanlig människa.


7. En seriemördare lider i princip alltid av psykopatiska drag…


Den amerikanska tidningen Crime Times har rapporterat att psykopater har en större tröskel när det kommer till rädsla och är mindre benägna att svara på skräckinjagande stimuli. Med andra ord kan de vara ”immuna” mot att frukta på ett sätt som andra människor är. Dessutom skall deras skrämselreaktion var betydligt mindre än den genomsnittliga personen, vilket innebär att de behöver en högre spänning eller stimulering för att få en intensiv upplevelse.
8. Många behåller någon form av souvenir från sina offer…


Det hör inte alls till ovanligheten att många av seriemördarna vill behålla någon form av ”souvenir” från sina brott – snarare tvärtom. Till exempel när den välkände mördaren Ted Bundy fick frågan varför han tog polaroidbilder av alla hans offer, ska han ha svarat: ”När du arbetar hårt för att göra något, vill du inte bara glömma bort det”.


9. I USA finns det markant flest seriemördare…


USA är det land där störst andel seriemördare finns – eller åtminstone har åkt fast. Landet representerar cirka 76% av världens total. Europa hamnar långt efter på en andra plats med sina cirka 17%. Det innebär alltså att resterande världsdelar delar på endast 7%.10. Man kan omöjligt säga hur ett barn blir som vuxen…


Även om det är totalt omöjligt att förutsäga om ett barn kommer att växa upp till en seriemördare eller inte bör man åtminstone ha koll efter tre varningssignaler om framtida psykotiska beteenden.


1) Djurtortyr.

2) Förlängd sängvätning.

3) Pyromani.


Kriminologer kallar dessa symptom för ”triaden”. Cirka 60% av alla dömda seriemördare har haft förlängd sängvätning ända in i tonåren.


#seriemördare #seriemord #truecrime #massmord #serialkiller #jeffreydahmer #tortyr #mördare #crime #blogg

JELLICAS LIFESTYLE
© 2020 by Angelica Tärnsby.